Overzicht

Samenwerking | IDFA Project Space NL i.s.m. NPO-fonds

Het is op dit moment niet mogelijk om je aan te melden voor deze regeling. Voor meer informatie, neem contact op met onze secretaris talent, Yassin Karmoudi: yassin.karmoudi@npo.nl

*Samenwerking NPO-fonds/IDFA


De ontwikkeling van een filmplan voor een documentaire van 25 of van 50/55 minuten.

Doel: Jong Nederlandstalig talent met enige ervaring ontwikkelt onder professionele begeleiding een eerste idee tot een documentaire plan in tekst en beeld.

Aan de workshop is een talentprijs verbonden (max. € 25.000 excl. BTW).

De workshop is een talentontwikkelingsproject van IDFA en NPO-fonds.

Tijdens de IDFA Project Space NL i.s.m. het NPO-fonds werken zes beginnende talenten een aantal maanden onder professionele begeleiding een eerste idee uit tot een filmplan met begeleidend visueel materiaal. Het doel van de workshop  is om  talentvolle  makers te helpen in hun ontwikkeling en bij te dragen aan de totstandkoming van een artistiek hoogwaardig ontwikkelingsplan voor een documentaire.

Het programma
De deelnemers worden inhoudelijk begeleid bij het uitwerken van de research, het ontwikkelen van de verhaalstructuur en het schrijven van een filmplan. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het auteurschap van de deelnemers en stimuleert het hen nieuwe vertelvormen binnen het documentaire-genre te onderzoeken en aandacht te besteden aan de beoogde doelgroep(en) van hun plan.

Dit jaar wordt het programma opnieuw verrijkt met een aantal internationale componenten. Zo trapt de workshop voor de zomer af met een uitgebreide en persoonlijke kennismakingsbijeenkomst, gecombineerd met inspiratiesessies van gerenommeerde internationale makers die uitgenodigd zijn in het kader van IDFA Project Space. De volgende workshopbijeenkomsten vinden plaats tussen augustus en november. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om in een ‘snelkookpan’-vorm het plan flink verder te brengen. De uiteindelijke filmplannen kunnen leiden tot een ontwikkelingsaanvraag bij het NPO-fonds.

Talentprijs
Tijdens de bijeenkomsten worden de plannen gezamenlijk onder de loep genomen onder begeleiding van de workshopleiding en worden er ter inspiratie verschillende gastlessen georganiseerd met (internationale) professionals uit verschillende disciplines. Elke deelnemer wordt aan het begin van het traject gekoppeld aan een producent. Naast het geschreven plan is het maken van een teaser onderdeel van de workshop. Hiervoor wordt per deelnemer een budget beschikbaar gesteld. Deze filmplannen, inclusief teasers, worden na afloop van de workshop voorgelegd aan een jury die hieruit een winnaar zal kiezen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van maximaal € 25.000 voor de verdere ontwikkeling van het plan.

Tijdens IDFA presenteren de deelnemers hun filmplan aan de eindredacteuren documentaire van de Nederlandse Publieke Omroep en aan andere professionele relaties uit de documentaire-sector. IDFA faciliteert tevens de koppeling aan relevante (internationale) professionele partners met als doel de verdere ontwikkeling en eventuele productie van het project. Ter afsluiting doen de makers tijdens het festival mee aan het internationale trainingsprogramma IDFAcademy. IDFA vertoont, indien van voldoende kwaliteit, de films die voortkomen uit de workshop op (een latere editie van) het festival.

Profiel
De workshop richt zich in eerste instantie op beginnende makers, die ten minste één (korte) productie binnen het documentairegenre op hun naam hebben staan. Deze moet zijn vertoond in de bioscoop, op een festival of op een (s)vod platform. Ook meer ervaren makers die met een heldere motivatie een nieuwe vorm willen onderzoeken, kunnen zich aanmelden. Deelnemers mogen om in aanmerking te komen niet in vaste dienst zijn bij een van de Nederlandse publieke omroepen.

Bij de aanmelding wordt onder meer om een synopsis en motivatie gevraagd. Bij de synopsis is het van belang dat er urgentie en originaliteit spreekt uit het filmidee en dat de uitdaging in de ontwikkeling helder is geformuleerd. Ook moet er aantoonbare stappen in de research zijn gezet. Wat motivatie betreft wordt van de deelnemers verwacht dat zij duidelijk kunnen toelichten waarom zij de workshop willen volgen en welke leerdoelen zij zichzelf stellen. Er wordt gestreefd naar een selectie van projecten waarvan een aantal de potentie heeft internationale aansluiting te vinden. De voertaal van de workshop is Nederlands, maar sommige bijeenkomsten zullen in het Engels zijn. Deelnemers dienen de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift te beheersen. Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij zich committeren aan de workshop en goed voorbereid bij alle bijeenkomsten aanwezig zullen zijn.

Voor vragen kun je mailen naar idfacademy@idfa.nl.
En meld je hier aan voor de workshop.