IDFA Project Space NL i.s.m. het NPO-fonds, het jaarlijkse trainingsprogramma voor opkomende talentvolle Nederlandse documentairemakers, is officieel gestart. Dit jaar verwelkomen we regisseur Aliona van der Horst en regisseur/producent Renko Douze. Zij zullen, samen met gastdocenten, de deelnemers coachen. Zo zal na de zomer researcher Soraya Pol met de deelnemers aan de slag gaan.
Na maanden van hard werken zullen de deelnemers tijdens IDFA 2022 hun werk aan alle Nederlandse publieke omroepen presenteren. Eén filmmaker zal worden beloond met de Karen de Bok Talent Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury en beloont de maker met een bedrag uit het NPO-fonds van maximaal €25.000 om het project verder te ontwikkelen.
Ook dit jaar is er een grote internationale focus. Waar bij eerdere edities de gastdocenten allemaal uit de Nederlandse documentairewereld kwamen, bestaat sinds 2021 de workshop uit een aantal internationale bijeenkomsten uit het IDFA Project Space programma. Het doel is om zo het auteurschap van de deelnemers een internationale focus te geven en op die manier de deelnemers ook meer kansen te bieden op IDFA's internationale markten, waar de makers ook hun collega's van over de hele wereld kunnen ontmoeten. Zo zullen zij tijdens de zomer hun kick-off van het traject beleven tijdens het fysieke deel van het internationale IDFA Project Space programma in Amsterdam. In een week tijd zullen zij samen met de deelnemers van IDFA Project Space diverse Filmmaker Talks en screenings bijwonen.
Geselecteerde deelnemers
Deelnemers dit jaar zijn (vlnr) Tomas Ponsteen, Sakir Khader, Paul de Ruijter, Nelly dos Reis, Joris Koptod Nioky en Floris Rijssenbeek.
Sakir Khader is regisseur, onderzoeksjournalist en cinematograaf. Na een opleiding journalistiek werkte hij onder meer voor de Volkskrant. Later was hij als verslaggever voor Brandpunt (KRO-NCRV) actief met als specialisaties vluchtelingen, Syrië, Turkije en de Arabische wereld. Voor De Correspondent maakte hij de mini-documentaire Het kind van de rekening en voor NOS op 3 maakte hij samen met Lex Runderkamp de korte documentaire De ogen van Aleppo over jonge mannen uit Aleppo die de oorlog fotografeerden.
Joris Koptod Nioky werkt al meer dan twintig jaar als kunstenaar binnen verschillende kunstdisciplines: literatuur, muziek en recent cinematografie. Met zijn eerste film Portret van een mislukt schrijver won hij de prijs voor de beste debuutfilm op het Nederlands Filmfestival. Zijn tweede lange film, Dit ben ik niet, is sinds kort te zien via 2doc.nl.
Tomas Ponsteen begon zijn loopbaan op de redacties van Nederlandse productiehuizen. Tijdens zijn werkzaamheden voor Ljubljana Pride festival in Slovenië ontwikkelde hij zijn liefde voor cinema. Gedurende zijn werkzaamheden voor het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid besloot hij zich aan te melden voor de Filmacademie waar hij in zijn derde jaar de film Bajo la Superficie over een Colombiaanse transgender maakte.
Nelly dos Reis haalt haar motivatie en inspiratie uit verhalen van mensen die zij om haar heen leert kennen. Ze wil niets liever dan mensen raken met de kracht van verhalen vertellen. Dit was voor haar de reden om haar eerste stappen te zetten als documentairemaker. In samenwerking met VPRO heeft Nelly haar eerste documentaire gemaakt genaamd Liever Kroes.
Floris Rijssenbeek wil als filmmaker verhalende en maatschappijkritische documentaires maken die de kijker niet met een belerende toon maar juist op een verrassende en humorvolle wijze confronteert met de complexe en weerbarstige realiteit. Vorig jaar verscheen de documentaire Momentum over drie jonge vrouwen die tijdens de verkiezingen van 2021 streden voor een plek in de Tweede Kamer. De film maakte hij samen met Melisa Can.
Paul de Ruijter studeerde Regie Documentaire aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In 2016 maakte hij de afstudeerfilm Het Nachtelijk Halfrond. De film was onder andere te zien op het Raindance Film Festival in Londen. Met dezelfde film won hij in 2016 de Wildcard aanmoedigingsprijs. Met het prijzengeld hiervan realiseerde hij zijn nieuwste project onder de naam Stilte in Augustus. Deze film ging recent in première op het Go Short filmfestival 2022.
Mentoren: Aliona van der Horst en Renko Douze
Aliona van der Horst (geboren in Rusland, opgegroeid in Nederland) heeft in de afgelopen 25 jaar meerdere internationaal bekroonde films gemaakt. Door haar persoonlijke, poëtische en filmische visie zijn haar films diep meeslepend en ontroerend. Haar nieuwste film Turn your Body to the Sun ging in première in de internationale competitie van IDFA 2021. Love is Potatoes, een first-person doc die gaat over post-memory in het hedendaags Rusland, won prijzen op filmfestivals in Leipzig, Moskou en Canada. Ook kreeg de film in 2018 het Gouden Kalf voor Beste Documentaire. Haar films gaan in essentie over hoe het leven van gewone mensen wordt gevormd door grote historische gebeurtenissen en de omgang met herinnering en rouw. Ze vertellen universele verhalen, maar altijd vanuit een persoonlijke en intieme blik. Retrospectieven van haar werk zijn te zien geweest in Barcelona, Kiev, Istanbul en Belgrado. Ze is lid van de documentairetak van AMPAS - de organisatie die elk jaar de Oscars uitreikt - en van de European Film Academy.
Renko Douze regisseert, produceert, schrijft en monteert. Na zijn studie Audiovisuele Media aan de HKU richtte hij in 2011 samen met Hasse van Nunen productiehuis Een van de jongens op, waarmee hij tot nog toe meer dan 25 films produceerde. Alhoewel zeer uiteenlopend in inhoud en vorm hebben alle projecten één ding gemeen: ze worden gemaakt met een scherpe blik en aanstekelijke aandacht. Ze worden vertoond in bioscopen en huiskamers over de hele wereld en wonnen prijzen op festivals als de Berlinale, IDFA en Full Frame. Naast zijn werk voor Een van de jongens is Renko scenarist, regisseur en editor voor documentairefilms en -series, schrijft en regisseert hij voor jeugdprogramma's zoals Het Klokhuis en werkt hij als gastdocent bij onder meer de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit van Amsterdam.