09 november 2020

Mooie prijzen voor fonds-podcasts

Making an opera en De plantage van onze voorouders.

Twee podcasts die met steun van het fonds werden gemaakt, kwamen afgelopen week in het nieuws doordat zij prijzen binnen sleepten. Making an opera won al de special mention op de Prix Italia, maar nu werd bekend dat zij de Prix Europa 'Best European Radio Music Programme 2020' won! Het commentaar van de jury loog er niet om:

En op vrijdag 6 november werd De plantage van onze voorouders tijdens de uitreiking van de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot 'Beste podcast van 2020'. Naast de hoofdprijs, wonnen zij ook de BNR-award in de categorie verhalend.


Making an opera
Making an Opera, of hoe het te maken in opera. Zeven jonge zangers krijgen de kans van hun leven: een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera. Stef Visjager volgt zangers en het artistieke team anderhalf jaar achter de schermen, tijdens het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths. Wat zal blijken; het maken van een opera, is vaak even dramatisch als de opera zelf.
Een podcast van Stef Visjager voor NTR en NPO Radio 4

De plantage van onze voorouders
Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva.