Overzicht

Samenwerking | 3LAB Korte Films

* Nieuw: samenwerking NPO-fonds/3LAB/Omroepen


Wat?

3LAB Korte Films is een samenwerking tussen 3LAB, NPO-fonds en de publieke omroepen om beginnende regisseurs een kans te geven een korte fictie of non-fictie film te realiseren voor de online-kanalen van NPO3.

3LAB - het talent- en ontwikkelingstraject binnen NPO3 - zoekt makers met plannen die aansluiten bij de belevingswereld van de jonge generatie: Makers met een eigen stem die duidelijk hun stempel weten te drukken op de productie. 3LAB en NPO-fonds voorzien in de financiering van de productie, de inhoudelijke begeleiding wordt in 2022 door de publieke omroepen verzorgd en de distributie verloopt via de online-kanalen van NPO3/3LAB.

Er is in 2022 ruimte voor het realiseren van vier documentaire producties.

Selectiecriteria
 • Capaciteiten en potentie van de makers. Een belangrijke inzet van 3LAB en in het bijzonder de regeling 3LAB Korte Films is om nieuwe makers te ontdekken en te binden. Makers die de potentie hebben om door te stromen binnen de deelnemende omroepen.
 • Afgestemd op de doelgroep. Ook wordt beoordeeld in hoeverre de productie aansluiting vindt bij NPO3 online. Dat betekent dat de ingediende plannen zich afspelen in de belevingswereld van de jonge NPO3 doelgroep (13 - 24 jaar), dat de te realiseren film breed en toegankelijk is, met een thematiek die jonge mensen bezighoudt en waarin zij zich herkennen.
 • Kwaliteit, originaliteit en authenticiteit van het plan. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de potentie en kwaliteit van het plan en de creativiteit en durf van de maker(s).
 • Online distributie. De film wordt gemaakt met een focus op online distributie t.b.v. NPO3 online (website en YouTube) met een lengte tussen 25 - 35 minuten.

Indienen

 • Projecten worden ingediend door een producent of onafhankelijke documentairemaker.
 • In aanmerking komt een producent of documentairemaker die een erkende beroepsopleiding voor film heeft afgerond of tenminste één onafhankelijke (korte) filmproductie in de professionele film- en televisiesector heeft gerealiseerd en die vertoond is voor een algemeen publiek.
 • De producent of documentairemaker dient gevestigd te zijn in het Koninkrijk der Nederlanden.
 • De producent of documentairemaker dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel, maar hoeft geen rechtspersoon te zijn (dus een V.O.F. of eenmanszaak is ook toegestaan).
 • Per producent of documentairemaker kan per aanvraagronde maximaal één project worden ingediend.
 • Wenselijk is dat plannen ingediend worden met regisseurs die minder dan vijf jaar geleden zijn afgestudeerd aan een erkende beroepsopleiding voor film of kunstacademie, of met autodidacten die in de afgelopen vijf jaar hun eerste onafhankelijke filmproductie of commerciële filmproductie zoals commercials, opdrachtfilms en videoclips hebben geregisseerd. Deze producties moeten vertoond zijn voor een algemeen publiek.
 • Personen die nog een beroepsopleiding volgen kunnen geen aanvraag indienen.


Bijdrage
Maximaal € 40.000 (incl. BTW) per project.
Additionele financiering is toegestaan tot een maximum van € 10.000, 3LAB/NPO-fonds is daarmee hoofdfinancier en de additionele bijdrage vormt geen belemmeringen in planning, rechten en distributie. Dat betekent tevens dat doorgang van de film niet afhankelijk mag zijn van (lopende) aanvragen bij additionele financierders. Het budget vanuit 3LAB/NPO-fonds is afdoende voor realisering.

Aanmelden 2022
Indiendata documentaire: van donderdag 17 februari tot dinsdag 15 maart 13:00, 2022.
Oplevering en Release via NPO3 kanalen: oktober 2022
Aanmelding via 3LAB: via 3LAB